Rutgers Presbyterian Church

Interior Renovation of Multiuse Room

When a long-awaited upgrade was planned, Rutgers Church asked LFA to work with stakeholders in order to determine a program for this 800 square foot Multipurpose Room.

The former chapel features high ceilings and ornate, original moldings, with access to the sanctuary as well as a kitchenette. Community groups and other users identified different needs. Together we created layouts, considering comfort and adaptability for coffee hours, lectures and receptions. LFA met with stakeholders to develop the interior design and lighting. A neutral palette was chosen for wall paint and carpet, brightened by blues and orange. LFA sourced furniture from makers who could custom craft comfortable, environmentally friendly, and easy to move furniture.

Rutgers Church promotes sustainability and accessibility. Electrical wiring was upgraded to use LED bulbs. A soft, natural quality is achieved by dimming lights in sections of the room, via nickle-trimmed sconces and pendant fixtures. Other green building materials include environmentally friendly paint, recyclable carpet and stacking chairs. Vegan fabric was chosen in place of leather for banquettes. 

Click here to see a flyaround used to develop the design for this Multipurpose Room.

Plans and 3D flythrough by Sergey Dunaev
Paintings by Xanda McCagg